Какви са последствията от разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ ''Нова

...
Какви са последствията от разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ ''Нова
Коментари Харесай

След взрива на „Нова Каховка“: Замърсените води стигнаха Одеса, достъпът до брега е ограничен

Какви са следствията от разрушаването на язовирната стена на  Водноелектрическа централа ''Нова Каховка'' в Украйна. Експерти дефинират сриването като една от най-големите промишлени и екологични произшествия в Европа от десетилетия насам.

Водата от язовира се вля в река Днепър и наводни обширни региони чак до Черно море.
Вътре са попаднали 150 тона машинно масло. Има заплаха от разливането на още 300, което провокира съществени опасности за селското стопанство и за питейната вода.

Водата от язовира към този момент се е вляла в река Днепър

Кметството в Одеса заяви, че до крайбрежията на града към този момент са достигнали парчета от разрушенията. Украинските управляващи оповестяват за замърсяване.

В Одеса безусловно изплуват домовете на пострадалите от наводненията след разрушаването на язовирната стена на ''Нова Каховка''. Аня Терзивец описа пред bTV, че има възбрана да се върви край брега.

„ Много е мръсно. Плуват разнообразни неща - хладилници, дивани, бойлери. За последните два дни - към този момент две мини са излезли на брега. Ликвидирани са, само че управляващите предизвестяват да не се върви. Не единствено да не се влиза във водата, а дори да не се върви и край брега, тъй като е в действителност доста рисково “, добави тя.

Анна е публицист и следи войната от самото ѝ начало. Разказва, че доста хора от наводнените региони са евакуирани точно в Одеса. Доброволци оказват помощ на терен.

„ Много хора отидоха там, с цел да избавят тези, които останах без живот, без къща. Над 3000 са избавени хора и животни - кучета, котета, костенурки “, добави Аня Терзивец.

Междувременно специалисти предизвестяват за риск от болести, измежду които и холера.

„ Тази вода унищожи доста дребни градчета и села. И доста боклуци попадат в Черно море. Това е доста огромно санитарно злополучие за Черно море и крайбрежните региони “, съобщи проф. Олег Рубел.

Според него има риск бедствието да доближи и до границите на Румъния и България.

Няма данни за замърсяване и наоколо до Румъния и Молдова

„ Те не са доста надалеч от Одеса. Тези боклуци пристигнаха по Днепър до Одеса за два дни “, сподели още той.

Опасност на този стадий няма, споделят от института по океанология у нас. В момента замърсяването се популяризира в Одеския залив и на юг от него.

„ Това е добра вест за България, тъй като постепенно, мъчно и с огромна доза на възможност може да се каже, че надали ще попаднат до нашето крайбрежие или ще попаднат в пренебрежими централизация “, изясни океанологът от Българска академия на науките доцент Николай Вълчев.

Към момента всички измервания у нас са в норма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР